Nieuwsoverzicht

Verruimde norm voor beschadiging zaden zomergerst

Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) heeft de Vaste Commissie voor zaaizaden van de NAK besloten de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10% tot maximaal 30%. De reden van het verzoek is, dat in een deel van de partijen zomergerst zodanig veel beschadigde of naaktzadige korrels voorkomen, dat deze zouden moeten worden…

Lees verder!

Nieuwe voorzitter bestuur NAK

Het bestuur van de NAK heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd de benoeming per 1 mei a.s. van Han Polman tot voorzitter van het bestuur van de NAK goed te keuren. De heer Polman is Commissaris van de Koning in Zeeland. Het bestuur van de NAK is verheugd over de benoeming van…

Lees verder!

Bladluisinformatie 2021

​In de telersvergaderingen van 1, 2 en 3 maart jl. is er, naar aanleiding van vragen van telers, informatie gegeven over de naderende bladluismonitoring in 2021. Deze informatie heeft in sommige gevallen tot verwarring en onduidelijkheid geleid. Graag willen we meer duidelijkheid geven en aangeven hoe de NAK in 2021 de bladluismonitoring gaat verzorgen en…

Lees verder!

Verenigd Koninkrijk stelt fytosanitaire regels uit voor niet ‘high priority’ landbouwzaaizaden

​Voor export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) is de ingangsdatum van nieuwe certificeringseisen verlegd van 1 april 2021 naar 1 januari 2022. Eerder was bekend gemaakt voor welke plantaardige producten nieuwe eisen gelden en wanneer deze eisen ingaan. Voor landbouwzaaizaden en ander plantmateriaal, die niet ‘high priority plantmateriaal’ zijn, is op 11 maart bekend gemaakt…

Lees verder!

Rechterlijke uitspraak pootgoedfraude

​​​Op 20 april jl. heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven een teleurstellende uitspraak gedaan in de beroepsprocedure over de pootgoedfraude. De rechter is van oordeel dat er wel sprake is van bewezen grootschalige en herhaalde fraude door het afleveren van ongecertificeerd pootgoed met valse NAK-certificaten, maar dat de NAK hiervoor niet mocht besluiten tot het…

Lees verder!

Aangifte aardappelen lager dan in 2020

Het areaal pootaardappelen dat is aangegeven voor de keuring ligt met 41.711 ha iets onder het niveau van vorig jaar (-178 ha). De top 5 rassen in de aangifte zijn Fontane (5.260 ha), Spunta (3.798 ha), Agria (3.097 ha), Innovator (2.121 ha) en Arizona (1.458 ha). Het aangegeven areaal PB/S is 15974 ha, SE 10908…

Lees verder!

Kistenlabels

Het is vanaf vandaag weer mogelijk om kistenlabels te bestellen. Ook uw gekleurde kistenlabels bestelt u op het Klantportaal via Veldkeuring en monsteronderzoek. Deze nieuwe functionaliteit is vanaf nu beschikbaar. De kistenlabels zijn dit jaar vernieuwd ten opzichte van voorgaande jaren. Het afgelopen jaar zijn we, samen met een aantal telers, druk geweest om de bruikbaarheid van…

Lees verder!

Aankondiging extern onderzoek

Op 26 juli jl. is de organisatie en zijn relaties van de NAK ingelicht over het voornemen van het bestuur en de directie van de NAK om een externe deskundige naar onze organisatie te laten kijken. De adviesopdracht betreft de gewenste governance structuur van bestuur en directie van de NAK, de wijze van aansturing van de organisatie en een advies…

Lees verder!

Uitslag kiemkracht granen later door kiemrust

​Dit jaar is de uitslag van kiemkracht granen later bekend dan u gewend bent. Er is gebleken dat de kiemkracht van granen erg laag is. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door erg sterke kiemrust. Wij proberen de sterke kiemrust te doorbreken met het gebruik van GA3 en door narijpen (het laten rusten van het zaad bij…

Lees verder!

Voortgang nacontrole week 40 – 2021

De nacontrole is weer in volle gang. Net als andere jaren begonnen half augustus de eerste monsters binnen te komen en nam begin september het aantal verwerkte monsters snel toe. Het laboratorium heeft voor dit jaar extra maatregelen genomen voor meer capaciteit. Een voorbeeld hiervan is het uitbreiden van het laboratorium waar de aardappelen gesneden…

Lees verder!

Pootgoedteelt onder gaasdoek

​​Vanweg​e de extreme luizendruk, de toenemende virusdruk en de veranderingen in het gewasbeschermingsmiddelenbeleid is de sector op zoek naar alternatieven om hoogwaardig pootgoed virusvrij te kunnen telen. Een mogelijke oplossing ligt bij de teelt van pootgoed onder gaasdoek. Bij deze teelt wordt er na het poten en frezen een gaasdoek over de aardappelruggen heen gelegd.…

Lees verder!

Meloidogyne toetsing op consumptie- en zetmeelaardappelen

Op verzoek van de sector is het nu ook mogelijk om consumptie- en zetmeelaardappelen, die geteeld worden op een Mcf-besmet (Meloidogyne Chitwoodi & Fallax) gewasperceel, te laten toetsen op het vrij zijn van Mcf. Daarvoor heeft de NAK een aanvraagformulier beschikbaar met daarin ook de voorwaarden. Dit formulier kunt u opvragen bij de Klantenservice. Sinds…

Lees verder!

Aardappel nacontrole loopt ten einde

De aardappel nacontrole is voor het grootste deel afgerond, meer dan 95% van de monsters zijn bemonsterd en rond de 90% van de uitslagen zijn bekend. Alle monsters die op voorraad stonden zijn in week 44 het lab opgegaan en de verwerking is nu afhankelijk van wat er nog bemonsterd kan worden. De capaciteit van…

Lees verder!

Besluiten van de vaste commissie pootaardappelen – 10 november 2021

Op 10 november jl. heeft de vaste commissie de ingediende wijzigingsvoorstellen besproken en is gekomen tot besluitvorming. Hieronder een overzicht. Gewicht opgeven bij rooimelding Om de afnemer het vertrouwen te laten houden in het Nederlands pootgoed en indirect daarmee het NAK-certificaat, is het van groot belang meer inzicht te hebben in de hoeveelheden pootgoed per…

Lees verder!

Herregistratie landbouwrassen nodig na 10 jaar

De Raad voor plantenrassen heeft een herregistratie voor groente- en landbouwrassen ingevoerd. Deze herregistratie gaat van start in 2022. Hieronder een toelichting van de Raad. Herregistratie is een wettelijke taak die de Raad voor plantenrassen vanaf 2022 actief gaat uitvoeren. De registratie van groente- en landbouwrassen loopt volgens de wet na tien jaar af. De…

Lees verder!

Besluiten van de vaste commissie zaaizaden – 17 november 2021

Op 17 november jl. heeft de vaste commissie de volgende besluiten genomen over de wijzigingsvoorstellen.   Mogelijkheid certificering bij overschrijding norm stuifbrand in veldkeuring Japanse haver Percelen van Japanse haver, die niet voldoen aan de normen voor stuifbrand in de veldkeuring, kunnen voorwaardelijk worden goedgekeurd met de mogelijkheid van certificering van CZ-partijen. De voorwaarden hiervoor…

Lees verder!