De EU heeft een derogatieverzoek voor het in het verkeer brengen van zaaizaad van vezelvlas met een verlaagde kiemkracht van Frankrijk toegekend. In Frankrijk mag tot 30 juni 2022 een hoeveelheid lijnzaad van 15.000 ton met een verlaagde kiemkracht van minimaal 85% (minimum norm is 92%) in het verkeer worden gebracht. Dit vanwege een groot tekort aan zaaizaad met voldoende minimum kiemkracht als gevolg van de slechte weersomstandigheden (o.a. extreme regenval tijdens teelt).

De derogatie geldt voor de volgende rassen:

Alizée, Ambre, Aramis, Arétha, Arkéa, Avian, Bolchoï, Christine, Cirrus, Damara, Dauréa, Drakkar, Eden, Elïxir, Evasïon, Evéase, Filéa, Idéo, Jade, Lisette, Magéa, Malika, Mélina, Nathalie, Novéa, Olga, Ramona, Steréo, Toundra, Végéa, Vesta, Vivéa, WPB Celeste, WPB Eloïse, WPB Félice.

De Nederlandse bedrijven kunnen op deze derogatie leveren. Hiervoor hoeft niet vooraf toestemming te worden gevraagd. Er kan direct bij de NAK certificering worden aangevraagd met verlaagde kiemkracht. Op het NAK-certificaat wordt vermeld “Derogatie kiemkracht” en de behaalde kiemkracht. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de klantenservice van de NAK.