Nieuwsoverzicht

Verruimde norm voor beschadiging zaden zomergerst

Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) besloot de Vaste Commissie voor zaaizaden van de NAK de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10% tot maximaal 30%. De reden van het verzoek is, dat in een deel van de partijen zomergerst zodanig veel beschadigde of naaktzadige korrels voorkomen, dat deze zouden moeten worden afgekeurd. Dit…

Lees verder!

Verruimde normen voor beschadiging lijnzaad

Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) heeft de Vaste Commissie voor zaaizaden van de NAK besloten de nieuwe kwaliteitsnormen voor beschadiging van lijnzaad direct toe te passen. Deze nieuwe verruimde normen zijn in november 2021 al aangenomen door de vaste commissie, echter zouden deze pas gelden met ingang van oogst 2022. De nieuwe normen voor de beschadiging,…

Lees verder!

Regeling vroegrooi 2022

Volgens de huidige regelgeving is de teelt van aardappelen mogelijk volgens een vruchtwisseling van tenminste 1:3. Voor consumptieaardappelen kan hier een ontheffing voor worden verkregen, indien u deelneemt aan de ‘Vroegrooiregeling’. Wanneer de aardappelen tijdig worden gerooid, mag op een perceel 1:2 worden geteeld (in bijzondere gevallen 1:1). De datum waarvoor de aardappelen gerooid moeten…

Lees verder!

Besluiten van de vaste commissie pootaardappelen – 8 maart 2022

Op 8 maart jl. heeft de vaste commissie pootaardappelen een besluit genomen over het wijzigingsvoorstel voor aanpassing van ritnaaldenschade. Naar aanleiding van het wijzigingsvoorstel om de norm voor ritnaaldschade aan te passen, is op verzoek van de vaste commissie een inventarisatie uitgevoerd naar de beschadigingen door ritnaalden. Hieruit bleek, dat in een steekroef van meer…

Lees verder!

Controle aardappelafvalhopen 2022

Aardappelafvalhopen zijn vooral in het begin van het seizoen een belangrijke potentiële besmettingsbron voor de verspreiding van de Phytophthora. Vanaf 15 april bent u daarom wettelijk verplicht aardappelafvalhopen af te dekken. In opdracht van de NVWA voert de NAK controles uit op het juist afdekken van afvalhopen. Vorig jaar zijn ruim 800 controles uitgevoerd. In…

Lees verder!

Monitoring bladluizen 2022

De NAK verzorgt de bladluismonitoring de laatste jaren met 41 vangbakken en 3 zuigvallen. Helaas was er vorig jaar echter maar 1 zuigval operationeel. De andere 2 waren in dusdanig slechte staat, dat het niet meer verantwoord was om hiermee door te draaien. Nieuwe zuigvallen Er zijn begin dit jaar 3 nieuwe zuigvallen geleverd en men…

Lees verder!

Keuringstarieven 2022-2023

De keuringstarieven zijn in 2022-2023 niet verhoogd. Wel zijn er een paar wijzigingen doorgevoerd. Grondonderzoek De huidige tariefstructuur van het officieel aardappelmoeheidsonderzoek is 3 jaar geleden neergezet bij de start van de nieuwe applicatie Grondonderzoek. Destijds is gekozen voor 8 uitslagtermijnen (SLA’s) en een apart bezoektarief. Uit evaluatie blijkt dat een aantal uitslagtermijnen weinig wordt…

Lees verder!

Eerste resultaten bladluismonitoring 2022

Begin mei is de NAK gestart met de bladluismonitoring. Dat betekent dat inmiddels de resultaten van 2 weken aftappen beschikbaar zijn. Uit deze resultaten blijkt dat er direct vanaf het begin al zeer veel virusoverbrengende bladluizen werden vonden. Landelijk worden er grote aantallen bladluizen gevangen, waarbij er in het zuiden met name perzikbladluizen worden aangetroffen.…

Lees verder!

Start controle op knolcyperus

Vanaf 1 juni wordt er weer actief gecontroleerd op de aanwezigheid van knolcyperus in gewassen. Knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat in landbouwgewassen en tuinbouwgewassen grote schade kan veroorzaken. Om de vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, zijn voor telers verbodsbepalingen, maatregelen en (overige) verplichtingen opgenomen in de regeling Plantgezondheid. Hiermee worden problemen bij…

Lees verder!

Aangiftecijfers aardappelen 2022

Het areaal pootaardappelen 2022 dat is aangegeven voor de keuring ligt met 41.282 ha wederom lager dan het jaar ervoor (-678 ha). De top 5 rassen in de aangifte zijn Fontane (5.437 ha), Spunta (3.721 ha), Agria (2.831 ha), Innovator (2.256 ha) en Arizona (1.583 ha). Het aangegeven areaal PB/S is 17.587 ha, SE 10.139…

Lees verder!

Applicatie ‘Bladluis online’ beschikbaar op website

Vanaf nu is de bladluisinformatie ook te raadplegen via onze website. Dit heeft als voordeel dat u niet meer hoeft in te loggen op het Klantportaal om de bladluisgegevens in te zien. Om bij de gegevens te komen gaat u via het menu naar > Aardappelen > Bladluizen. Klik op onderstaande link om direct naar…

Lees verder!

Bestrijding wilde haver

De NAK voert in opdracht van de NVWA controles uit op de aanwezigheid van wilde haver om de verspreiding en vermeerdering hiervan te voorkomen. Zorg ervoor dat de bestrijding/verwijdering vanaf heden correct uitgevoerd wordt om verdere schade en uitzaaien te voorkomen. Gezien de ontwikkeling van de graanpercelen zal de wilde haver niet achterblijven. Let daarom…

Lees verder!

NAK start controle op Phytophthora haarden

De NAK gaat weer starten met de controle van Phytophthora-haarden, omdat dit gevaarlijke verspreidingsbronnen van Phytophthora kunnen zijn. De NAK voert deze controles uit in opdracht van de NVWA. De bestrijdingsplicht is wettelijk bepaald in de Regeling plantgezondheid:   Definitie Phytophthorahaard(artikel 21 Regeling plantgezondheid) 1.       Het is degene die een terrein of perceel in gebruik…

Lees verder!

Bladluismonitoring juni 2022

Half mei berichtten wij u dat er vanaf het begin van de bladluismonitoring (start 1 mei) al zeer veel virusoverbrengende bladluizen werden gevangen. ​Eind mei werden de aantallen op de meeste plaatsen minder, terwijl sinds enkele dagen de aantallen bladluizen weer wat op lijken te lopen. Gezien de huidige weersverwachting is de kans groot dat deze…

Lees verder!

NAK start controle op aardappelopslag planten

Vanaf 1 juli start de NAK met de controles op de aanwezigheid van aardappel-opslagplanten. Aardappel-opslagplanten kunnen een gevaarlijke verspreidingsbron van Phytophthora zijn en tevens kunnen ze zorgen  voor vermeerdering van het schadelijke aardappelcystenaaltje. De NAK voert deze controles uit in opdracht van de NVWA. De bestrijdingsplicht is wettelijk bepaald in de Regeling plantgezondheid: Definitie Aardappelopslag…

Lees verder!

Voortgang veldkeuring week 25

Een groot deel van de percelen heeft inmiddels een eerste keuring gehad. Het verlagingspercentage ligt met 2,1% net iets hoger dan vorig jaar. 60% van de verlagingen heeft als oorzaak bacterieziek, 10% wordt veroorzaakt door virus en 18% door overige factoren zoals raszuiverheid en stand. percentage verlagingen en afkeuringen stand tot 27/6  (week 25) %…

Lees verder!

Voortgang veldkeuring week 26

Inmiddels heeft 18% van de percelen een tweede keuring gehad en het landelijke verlagingspercentage ligt op 3,73%. Twee derde van alle verlagingen wordt veroorzaakt door bacterieziek. In onderstaande grafiek is het percentage verlagingen en afkeuringen te zien: stand tot 4-7 (week 26) % verlaagd % afgekeurd gebied ha 2022 2021 2020 2022 2021 2020 Noord…

Lees verder!

Wijzigingsvoorstellen Keuring

Elk jaar is er de mogelijkheid om voorstellen in te dienen voor wijzigingen in de keuringsvoorschriften voor landbouwzaaizaden en pootaardappelen. Voor dit jaar kan dit tot uiterlijk 1 oktober 2022. Ingediende voorstellen worden, voorzien van een advies door het secretariaat van de NAK, verstuurd naar de sectororganisaties en de adviesraad van de NAK (oktober) en…

Lees verder!

Voortgang veldkeuring week 27

​De veldkeuring verloopt voorspoedig. 70% van de percelen heeft een tweede keuring gehad. Het verlagingspercentage is in de afgelopen week opgelopen tot 6%. Ruim 1500 percelen hebben inmiddels toestemming loofvernietiging gekregen. stand tot 11/7 (week 27) % verlaagd % afgekeurd gebied ha 2022 2021 2020 2022 2021 2020 Noord I     (kleigronden) 15553 3,7 3,6 2,7 0,3…

Lees verder!

Voortgang veldkeuring week 28

​​De tweede keuring is zo goed als afgerond. Het verlagingspercentage ligt met 8,29% net iets boven het niveau van de twee voorgaande jaren. In onderstaande grafiek is het percentage verlagingen en afkeuringen weergegeven:   stand tot 18/ 07/ (week 28) % verlaagd % afgekeurd gebied ha 2022 2021 2020 2022 2021 2020 Noord I     (kleigronden) 15553 6,1…

Lees verder!

Voortgang veldkeuring week 29

​​Inmiddels is er van ca 25% van de percelen het loof vernietigd. Het landelijke verlagingspercentage is afgelopen week uitgekomen op 9,3% en ligt hiermee in lijn met vorig jaar. ​   stand tot 25/ 07/ (week 29) % verlaagd % afgekeurd gebied ha 2022 2021 2020 2022 2021 2020 Noord I     (kleigronden) 15.553 6,9 8,0 7,2…

Lees verder!

Voortgang veldkeuring week 30

​​Het landelijke verlagingspercentage is de afgelopen week uitgekomen op 9,9% en ligt nu lager dan vorig jaar. Inmiddels is er bij 40% van de percelen de loofvernietiging aangevraagd. Hiervan is 21% al dood verklaard en 19% heeft toestemming gekregen voor het dood maken. 80% van de percelen heeft ondertussen een derde keuring gehad. stand tot 1 / 8…

Lees verder!

Laatste aftap meeste gele vangbakken

Vrijdag 12 augustus is de laatste aftap van de meeste gele vangbakken uitgevoerd. Met de aftap van de zuigvallen en de 3 vangbakken die bij de zuigvallen staan, wordt nog doorgegaan tot 1 september. Inmiddels is van ruim 60% van de percelen het loof vernietigd. Na het plaatsen van de vangbakken en het aanzetten van de zuigvallen,…

Lees verder!

Voortgang nacontrole 2022

De nacontrole loopt dit jaar voorspoedig, ongeveer de helft van de monsters is genomen en ruim 35% van de uitslagen is al verstuurd. Deze aantallen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar rond deze tijd. Figuur 1 laat de voortgang van de integrale toetsing op bruin- en ringrot zien, de rode lijn geeft de voortgang…

Lees verder!

Vervolg transitie – Han Polman voorzitter bestuur NAK

In de afgelopen maanden is onder leiding van Alexander Döderlein de Win hard gewerkt aan de verbetering van Sturing & Governance binnen de NAK. Dat heeft inmiddels geleid tot het besluit van het bestuur om over te gaan naar een tweehoofdige directie van de NAK. In dat kader is de werving van een operationeel directeur…

Lees verder!

Besluit vaste commissie pootaardappelen van 8 november

Op 8 november 2022 heeft de vaste commissie voor pootaardappelen van de NAK een besluit genomen over de mogelijkheid van het keuren van percelen van pootaardappelen geteeld onder gaasdoek. Telen onder gaasdoek Afgelopen veldkeuringsseizoen is uit een uitgebreide praktijkproef van de NAK gebleken, dat het niet mogelijk is om percelen onder gaasdoek te keuren op…

Lees verder!

INUNDATIE erkend als maatregel voor M. chitwoodi en M. fallax

De NVWA wil onder uw aandacht brengen, dat inundatie erkend is als bestrijdingsmaatregel voor percelen waar maatregelen voor de wortelknobbelaaltjes M. chitwoodi en/of M. fallax van toepassing zijn. Onderzoek heeft aangetoond, dat een goed uitgevoerde inundatie maximale bestrijding kan geven van zowel beide wortelknobbelaaltjes als aardappelmoeheid. Wat is het voordeel? Melden van inundatie als bestrijdingsmaatregel betekent, dat wanneer de…

Lees verder!